« Evrensel sorumluluk, insanlık aleminin korunmasında gerçek bir anahtardır. » Dalaï Lama
« Son ağacın kesildiğini, son balığın yenildiğini ve son ırmağın da kirlendiğini gördűğűnűz gün, paranın yenilecek bir şey olmadığını anlayacaksınız. »
Enerji Tüketimini nasıl indirgemeli ?
Buzdolabı
· Tavsiye edilen ısı ayarlarını uygulayınız.
Buzdolabındaki ısı ayarını çok dűşűk tutmanın bir faydası yoktur. Örneğin dizdolabının ısı ayarı 2° de tutulursa, elektrik tűketimi % 20 artar.
· Buzdolabına sıcak veya ılık yiyecek koymayınız. Bunları önce soğumaya bırakınız.
· İçerdikleri nem sebebiyle buzlanmaya sebep olmamaları için, pişmiş yiyeceklerin buzdolabına, üstü örtülü kaplarda konulmasına özen gösteriniz.
· Havanın rahatça dolaşmasını sağlamak için, gıda maddelerini, buzdolabına tıka basa doldurmayınız.
· Buzdolabındaki buzları sık sık çözűnűz. Zira buzlanma, elektrik tűketimini arttıran bir sebeptir.
· Buzdolabının kapısını uzun sűre açık bırakmayınız ve iyice kapalı olup olmadığına dikkat ediniz.
· Buzdolabının içinde bulunduğu ev bölmesinin çok sıcak olmamasına dikkat ediniz. Eğer bu bölmede ısı 18° yerine 23° derece ise, elektrik tüketimi % 38 artacaktır.
· Buzdolabını önemli bir ısı kaynağına yakın bulundurmayınız (fırın, radyatör...)
Buzlandırıcı
Buzdolabı için belirtilen kurallar buzlandırıcı için de sökonusudur. Buzlandırıcıyı garaj veya bodrum gibi yerlerde bulundurmak daha iyidir. Buzluktan çıkardığınız gıda maddelerini mikro dalgada eritmek yerine buzdolabında bırakarak eritmeyi, elektrik tasarrufu açısından tercih ediniz.
Kaynak : http://www.ademe.fr/
"Hiçkimse, gecenin karanlığını aşmadan günün aydınlığına kavuşamaz." Halil Cibran
CSF Victor Hugo’nun
22 Eylűl 2007 Açık Kapılar Gűnű:
gerçek bir başarı...
Bu yıl CSF Victor Hugo Aile ve Sosyal Merkezi’nin Açık Kapılar gününde, Merkezin lokallerini ziyaret etmek ve tüm sorulara yanıt bulmak amacıyla çok sayıda mahallelinin yanısıra, kalabalık bir yerel idare ve dernek mensubu da katıldı. Merkez’in çalışanları ve gönüllüleri hep bir arada, bu günü fırsat bilerek hem Merkez’in faaliyetlerini gelenlere tanıttılar hem de kendi yeteneklerini sergilediler. Günün ardından tüm katılanlara ücretsiz bir yemek sunuldu.
Dünyanın en kirli 10 şehri
Amerikan Çevre İnstitüsü Blacksmith, dünyanın en kirli 10 şehrini belirleyen 2007 raporunu yayınladı. Bu yıl en kirli 10 şehir listesinde, ikisi Hindistan’da, biri Çin’de, diğeri de Azerbeycan’da olmak üzere 4 yeni sit bulunuyor. En önemli kirlilikler, genellikle sanayi faaliyetlerinden, doğaya ağır metallerin atılmasından, maden işletmelerinden ve tarım ilaçlarının aşırı kullanımından kaynaklanıyor. Top 10 listesinde ayrıca, Ukranya’daki Çernobil, Çin’deki Linfen, Peru’daki La Oraya ve Zambiya’daki Kabwe sitleri de var...
Kaynak : Actu Environnement
Kadınlar Günü
23 Ekim 2007 Salı Günü Saat 14.00’ten itibaren
Victor Hugo Aile ve Sosyal Merkezi, Conseil du Quartier ve Aderscis işbirliğiyle
yeni dönemin kadınlara yönelik ilk müzikli randevusu, ücretsiz bir açık büfe şeklinde yapılacak. Tûm kadınlar bu randevuya davetliler.
Mümkünse, kendi kültürüne özgü bir yemekle !
Fransa’da çalışma şartları
Avrupa çapında gerçekleştirilen bir anketin Haziran ayında yayınlanan bir raporuna göre, Fransızların %27’si 2005 yılında, iş koşullarının sağlıkları üzerinde olumsuz bir etki yaptığını beyan ettiler. En sık şekilde dile getirilen sağlık problemleri arasında sırt ağrısı (%22), adale ağrıları (%19), yorgunluk (%20), stres (%18), ve baş ağrısı (%12) var. Ayrıca, bunların %53’ü acı verici pozisyonlarda ve %61’i el ve kollar için belli ve sürekli hareket gerektiren işlerde çalışırken, %33’ü de işleri sebebiyle duman, toz ve kimyasal gazlar solumaktalar...
Fransa’da (%70’i işçi olmak üzere) 2 milyon 300 bin kişi, işleri sebebiyle CMR (kanser yapıcı, üreme için mutagen* veya zehirli etkileri olan) maddeler içinde çalışmaktalar. Montaj, bakım, ayar ve onarımı içeren meslek dallarında ise her iki işçiden biri, iki (ve bazen de daha çok) kanser yapıcı maddeyle burun buruna çalışıyor.
Bu maddeler, allerjik tepkiler ve solunum zorluğu gibi rahatsızlıklara sebep olabilecekleri gibi doğurganlık, hamilelik ve ana sütü üzerinde olumsuz etkiler de yaratabiliyorlar. Her yıl 6000 (kanserden dolayı) ölüm olayının iş şartlarından kaynaklandığı bilinen bir gerçek ise de, 30 yıl sonra ortaya çıkabilecek ve iş kökenli olabilceği bazen ispat edilemeyecek olan kanser vak’alarının varlığı da unutulmamalı.
*Mutagen: kromozom ve genlerde ani ve sürekli değişiklik yaratan.
Kaynak: les DNA
Mercimekli, kajulu ve kolombolu pirinç
(4 kişi için)
3 domates, 1 elma, akaju cevizi, sebze suyu, kolombo baharatı (bir çeşit köri), 100 gram pirinç (kepekli olanı tercih ediniz), 100 gram siyah mercimek, soğan (isteğe bağlı), zeytinyağı, tuz ve 2 defne yaprağı
Domatesleri küçük parçalara bölün. Bir tavaya (veya Wok’a) bir çorba kaşığı zeytinyağı döküp ince doğranmış soğan ve domatesleri koyun. Birkaç dakika sonra pirinci, mercimeği, kolombo baharatını, tuzu ve defne yapraklarını ekleyin. Sebze suyunu da ekleyerek karıştırın ve örtün. 10 dakika sonra karışıma, soyulmuş ve ufak doğranmış bir elmeyı ve akaju cevizlerini koyarak (üstü örtülü bir şekilde) hafif ateşte, yine 10 dakika daha pişirin. Pirinç ve mercimek woktaki suyu tamamen emdiğinde, yemek pişmiş demektir.
Afiyet olsun !
« Asla pes etmeyiniz : mucizeden bir saat evvel pes ediyor olabilirsiniz. »Arap atasözü
Hangi yumurtaları seçmeli ?
1 Ocak 2004’ten beri, her yumurta kutusunda üretim tipini belirten (ama sık sık çok küçük harflerle yazılı) açıklayıcı bir not koyma zorunluluğu var. Ambalajsız da olsa her yumurta, üretim şeklini içeren ve genellikle FR harflerinden önce koyulan bir rakam da içermeli. Buna göre:
0 : tavuk başına 2,5 m² arazinin düştüğü, biyolojik gıdayla beslenmiş ve açık havada yetiştirilmiş yetiştirilmiş tavuk yumurtası
1 : tavuk başına en az 2,5 m² arazinin düştüğü, açık havada yetiştirilmiş tavuk yumurtası
2 : m² başına en fazla 9 tavuğun düştüğü kapalı bir alanda ama kafes dışında yetiştirilen tavuk yumurtası
3 : 18 tavuğa bir m²’nin düştüğü kafeslerde yetiştirilen tavuk yumurtası
Unutmayın ! Yapacağınız seçim, kafeste yetiştirilen tavukların maruz kaldıkları zulme son vermek açısından çok önemli.
Kaynak: http://www.pmaf.org/
İşe Dönüş Primi
-Assedic’in size ödediği RMI, API veya ASS’ten faydalanıyorsanız ve bir işe başlıyorsanız, İşe Dönüş Primini hakkediyor olabilirsiniz.
İşe Dönüş Primi’nin miktarı 1000 €.
Bu prim size,
-işe başlama tarihinden sonraki 4. ayda (işçi iseniz, aylık çalışma hacminizin en az 78 saat olması gerekiyor)
-Süresiz bir sözleşme (CDI) veya en az 6 ay süreli bir sözleşme (CDD) ile çalışıyorsanız, 1. ayda ödenir.
İşe Dönüş Primini, aynı koşulların oluşması halinde yeniden hakkedebilirsiniz. Ancak, bu defa, ilk işle ikincisi arasında en az 18 ay geçmesi koşulu aranıyor.
Kaynak: http://www.caf.fr/