vendredi, septembre 22, 2006

Mini Gazete / Eylül 2006 (en turc)

21 Eylül Uluslararası Barış Günü

Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın 2001 yılında ilân ettiği Uluslararası Barış Gűnű’nűn, dűnyamızın içinde bulunduğu olumsuzluklardan dolayı özel bir anlamı var bu yıl. UBG vesilesiyle herkese, şiddet ve nefretten arınmış, saygı, hoşgörű, eşitlik, dayanışma ve adaletin egemen olduğu sevgi dolu bir dűnya diliyoruz.
TÜRKÇE OKUMA-YAZMA KURSLARI DEVAM EDİYOR
ADERSCIS’in geçen yıl hizmete koyduğu ve katılanların tamamını kadınların oluşturduğu Tűrkçe okuma-yazma kursları bu yıl da devam ediyor.
*İlk dersler: 19 Eylűl Salı (saat 9.30-11.30) ve 20 Eylűl Çarşamba (saat 9.00-11.00)
Geçen yıldan farklı olarak bu yılki dersler iki aşamada yapılacak: Okuma-yazmayı hiç bilmeyenler ve orta derecedekiler.
Adres:13 rue Mistral 67800 Bischheim (Kaydınızı 03 88 33 35 75’i arayarak ya da ders saatlerinde gelerek yaptırabilirsiniz)

GÖNÜLLÜLER ARANIYOR !
ADERSCIS bu yıl Anadolu Halk Dansları kurslarını başlatıyor. 9-15 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin yazılabileceği ve Bischheim 13 rue Mistral’de verilecek kurslar için:
*Halk dansları kıyafetlerinin yapımında yardımcı olabilecek,
*değişik yörelerin halk danslarını iyi bilen veya
*saz, darbuka, kemençe gibi halk műziği enstrűmanlarını çalabilen gönűllűlere ihtiyacımız vardır.
İlgilenenlere duyurulur !

Tűrkiye Diyanet İşleri Başkanı
Ali Bardakoğlu’ndan cesur bir atılım
Kadını ikinci sınıf bir varlık durumuna dűşűren ve Hazreti Muhammed’e ait olmadığı kanıtlanan bazı hadislerin TC. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kaldırılacağı açıklandı. Bu hadislerin, kadını aşağılamak, ayırımcılığı, aile içi şiddeti, töre cinayetlerini körűklemek ve geleneklere sağlam bir zemin hazırlamak için din olgusu űzerine dayandırıldığı ve yarı bilgili din adamları tarafından yazılmış oldukları belirtiliyor.
Belirtilen sebeplerle, bu hadislerin 2007 yılında Diyanet İşleri tarafından kaldırılması ve kadının yerini en ayrıntılı ve doğru biçimde gösteren referans bir kitabın hazırlanması bekleniyor.
2006’da Fransa, Turizm’de Dűnya Şampiyonu !
Ama buna rağmen, otelcilik ve restorancılık sektörlerinde, beklenenin aksine bir patlama olmadı.

Avrupa Şampiyonu Hautepierre’den
9 Ağustos’ta Göteborg’da yapılan Atletizm yarışmasında Hautepierre’li Mehdi BAALA , 1500 m’de Avrupa şampiyonu oldu.
ASOR JUDO KULÜBÜNE
kayıtlar başlıyor...

Hem Schiltigheim, hem de Bischheim’da hizmet veren ve 5 yaş ve űstűndeki çocuklarla, genç ve yetişkinleri kabul eden ASOR Judo Kulűbűne kayıtlar:

*Schiltigheim’da, 7 ve 8 Eylűl’de 18.30- 19.30 saatleri arasında ve 9 Eylűl’de 10.00-12.00 saatleri arasında Avenue de la 2ième Division Blindée adresinde (havuzun yanında) bulunan spor salonunda yapılacaktır. Bu tarihlerde gelemeyenlerin kayıtları, kurs gűn ve saat-lerinde (biraz erken gelmek şartıyla da) yapılabilir.

*Bischheim’da kurslar, Parc des Sports: 1 Allée Blaise Pascal (Tram: Pont Phario) adresinde verilecektir. Kurslar, 11Eylűl’den ve 5 yaşındaki çocuklar için 18 Eylűl’ den itibaren başlayacaktır.
Ayrıntılı bilgi için:
TEL: 03 88 33 01 78 veya www.judo-asor.org
konuşamayanlar için...
FRANSIZCA DERSLERİ

Schiltigheim 4 rue Victor Hugo adresindeki Victor Hugo Aile ve Sosyal Merkezi 2006/2007 ders yılında, Fransızca bilmeyen veya geliştirmek isteyen herkese, Fransızca dersleri vermeye devam edecek. Çalışanlar için akşam dersleri de mevcut. Daha çok bilgi ve kayıt için: Mme Fabienne HELFER : 03 88 62 14 13

Avrupa Birliği’nin şaşırtan kararı !
“ İşveren, sigara içen bir işçi adayını işe almayabilir ”

Avrupalı sendikaların ve hatta sigara karşıtlarının bile anlamsız buldukları bu karar, Avrupa Birliği űlkelerini bağlayıcı niteliğe sahip. Kamuya açık yerlerde sigara içenlerin kral ve sigara reklâmlarının hâlâ műmkűn olduğu Almanya, Avrupa Birliği’nin sigaraya karşı aldığı kararlara uymamakta direniyor. Bu şekilde davranmaya devam ederse, Almanya 2007’den itibaren her gűn için AB’ye 110 000 € kadar ceza ödemek zorunda kalacak.

İNGİLTERE DE SİGARAYA KARŞI
İngiliz Milletvekilleri 184’e karşı 384 oyla, kamuya açık yerlerde sigara içmenin yasaklanması yönűndeki bir yasayı onayladılar. Sigara satın alma yaşını 16’dan 18’e yűkseltmeyi amaçlayan bir yasa tasarısı ise, çok yakında Meclis’te oylanacak.

ya Fransa ?
Geçen Sonbahar’da Bas-Rhin Milletvekili Yves Bur tarafından Meclis’e sunulan sigaranın kamuya açık yerlerde içilmesini yasaklamaya yönelik yasa tasarısı yakında oylamaya sunulacak. bu tasarıyı tűm gűcűyle savunanlardan biri de Sağlık Bakanı Xavier Bertrand.
Zaten her halűkârda Fransa da, 1 Ocak 2007’den itibaren AB’nin çizdiği çizgide yűrűmek zorunda.
Asıl sorun, yasak kararının alınmasından sonra, bu kararı uygulamaya koymakta!...
Kamuya açık yerlerde sigara içme yasağının uygulandığı AB űlkeleri: İrlanda, İskoçya, İsveç, Norveç, Hollanda, İspanya, Italya, Avusturya

Yasak kararının alındığı ancak henűz uygulamaya girmediği AB űlkeleri: İngiltere, Belçika, Finlandiya
*Fransa’da her yıl 66 000 kişi (sigarayla dolaylı veya dolaysız alâkası olan) kanserden ölűyor.
*Bunlardan 5 000’i sigara içmeyen pasifler.
Nűkleer bir felaketle burun buruna
İsveç’in Forsmark şehrinde 25 Temmuz 2006 gűnű, bir nűkleer santralde çıkan bir elektrik arızası tűm Avrupa’yı bir felaketle burun buruna getirdi. Santralin eski bir sorumlusuna göre bu arıza, Harrisburg ve Tchernobyl’den beri meydana gelen en tehlikeli olay. Böylesi Muhtemel elektrik arızalarında soğutma pompalarını çalıştırmak űzere hemen devreye girmesi gereken 4 jeneratörden yalnızca 2 tanesi, 23 dakikalık bir uğraşıdan sonra zorbela işleme sokulabildi.
Unutmadan ! Forsmark Nűkleer Santrali dűnyanın en gűvenilir santrallerinden biri....imiş.
Taxe Emmaűs: Yeni bir vergi ?
Her yıl 100 000 ton kadar tekstil űrűnű toplanarak yeniden değerlendiriliyor veya imha ediliyor. Halbuki bu miktarın 6 katı kadar da her yıl piyasaya sűrűlűyor.
Jura Milletvekili Jacques Pélissard, Sonbaharda Fransa Millet Meclisi’ne vereceği bir yasa tasarısıyla, satışa sunulan her tekstil űrűnűne 1 veya 2 sentlik bir vergi konulmasını isteyecek. Bu şekilde toplanması planlanan 20-25 milyon euronun kurulacak özel bir teşkilata aktarılarak, kullanılmış tekstil űrűnlerinin değişik alanlarda ( örneğin inşaat sektörűnde, ısı ve ses izolatörű olarak) yeniden değerlendirilmesi yönűnde bilimsel araştırma ve faaliyetlerde kullanılması amaçlanıyor.

Ben yitirdim ben ararım
Yâr benimdir kime ne
Gâh giderim öz bağıma
Gül dererim kime ne
Gâh giderim medreseye
Ders okurum Hak için
Gâh giderim meyhaneye
Dem çekerim kime ne
Sofular haram demişler
Bu aşkın şarabına
Ben doldurur ben içerim
Günah benim kime ne
Sofular secde ederler
Mescidin mihrabına
Yâr eşiği secdegâhım
Yüz sürerim kime ne
Gâh çıkarım gökyüzüne
Hükmederim kaf'tan kaf'a
Gâh inerim yeryüzüne
Yâr severim kime ne
Kelp rakip böyle diyormuş
Güzel sevmek pek günah
Ben severim sevdiğimi
Günah benim kime ne
Nesimî'ye sordular li
Yârin ile hoş musun
Hoş olayım olmayayım
O yâr benim kime ne
Nesîmî 1369 ? / 1417 Halep


Damak tadı

Malzemeler:
560 gr un, 3 adet orta boy patates, 125 gr margarin (sıvı yağ da kullanabilirsiniz), 3 adet yumurta (biri hamura, ikisinin sarısı üstüne, beyazlar peynire), 1 kahve fincanı süt (90ml), 1/2 paket yaş maya (20gr), 2 kahve kaşığı tuz, 200 gr beyaz peynir, 1/2 demet maydonoz, çörekotu

Yapılışı:

Patatesleri yıkayın, haşlayın ve sıcakken püre haline getirin. Maya, süt ve az miktarda unla bulamaç kıvamında hazırladığınız karışımı 15 dakika ılık bir ortamda dinlendirin.Geri kalan unu eleyin, ortasına dinlendirdiğiniz mayalı karışımı, patates püresini, yumuşak magarini, 1 adet yumurtayı ve tuzu koyun. Güzelce yoğurun. Űzerini örtün ve kabarana kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Merdane yada eliniz ile, enlemesine 10-12 cm çapında açın. Ortasına hazırladığınız peynir, maydonoz ve yumurta akı karışımını koyun. Uzun kenarları poğaça yapar gibi kapatın ve sigara böreği şeklinde çubuk yapıp elinizle ay şekli vererek şekillendirin. Çörekleri yağlanmıs tepsiye aralıklı olarak dizin. Űstlerine yumurta sarısı ve arzuya göre çörekotu serpip önceden ısınmış 175°C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Zayıf, daima adalet ve eşitlik ister, halbuki bunlar kuvvetlinin umurunda bile değildir. (Aristotales)